Καλή η θεωρία, αλλά τίποτα δεν συγκρίνεται με την πράξη. Όσο κι αν διαβάσεις, χρειάζονται δοκιμές, πολλές δοκιμές για να γίνεις ένας ολοκληρωμένος wine taster. Αυτά τα μικρά μυστικά σίγουρα θα βοηθήσουν να κόψεις δρόμο.

1. Μύριζε τα πάντα

Για πολλούς η οσφρητική μνήμη, δηλαδή η τράπεζα δεδομένων μυρωδιών που όλοι έχουμε, χτίζεται στις μικρές ηλικίες. Σίγουρα όμως το να μυρίζεις τα πάντα ακόμη και τώρα, θα βοηθήσει να ανασύρεις μνήμες του παρελθόντος και (και ίσως πιο δύσκολα, αλλά με λίγη επιμονή) να δημιουργήσεις νέες. Για αυτό μην φοβηθείς να μυρίσεις ότι βρεθεί μπροστά σου. Μύρισε το ξύλο του τραπεζιού, το σκουριασμένο σίδερο, το χώμα στη βροχή. Μια καλή αρχή είναι να ξεκινήσεις από ένα μανάβικο.

 2. Κράτα σημειώσεις

Δεν χρειάζεται να είναι επαγγελματικές. Οι σημειώσεις σου θα σε βοηθήσουν να θυμάσαι τα κρασιά που δοκιμάζεις. Αλλιώς θα είναι άλλο ένα κρασί που μου άρεσε ή δεν μου άρεσε στην καλύτερη περίπτωση. Το πιθανότερο πάντως είναι μετά από λίγο να λες συχνά «Δεν θυμάμαι αν μου άρεσε». ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ!!! Ξεκίνα απλά. Γράψε τι μυρίζει, με δικά σου λόγια. Μην ντραπείς ακόμη κι αν μυρίζει «φουσκωτά μπρατσάκια κλεισμένα στο υπόγειο» (ναι, το έχουμε δει γραμμένο). Προχώρησε στη γεύση. Είναι έντονο ή απαλό; Είναι ισορροπημένο ή είναι πολύ στιφό; Γράψε οτιδήποτε σου έρχεται στο μυαλό. Ούτως ή άλλως οι σημειώσεις σου είναι προσωπικές.

 3. Μην καταπίνεις αμέσως

Αυτό ακριβώς. Κράτα τη γουλιά σου μερικά δευτερόλεπτα στο στόμα. Προσπάθησε να έρθει σε επαφή με όλη την επιφάνεια του στόματός σου και άφησε τους γευστικούς κάλυκες να κάνουν την υπόλοιπη δουλειά. Θα εκπλαγείς από το πόσο διαφορετικό μπορεί να είναι ένα κρασί αν το κρατήσεις λίγο παραπάνω στο στόμα.

 4. Μη δοκιμάζεις μόνο ένα κρασί

Προσπάθησε όταν είναι δυνατόν, να δοκιμάζεις περισσότερα από ένα κρασιά τη φορά. Ακόμη και τελείως διαφορετικά μεταξύ τους κρασιά θα σου δώσουν τη δυνατότητα της σύγκρισης. Έτσι θα κατανοήσεις τις διαφορές των κρασιών μεταξύ τους και θα αποκτήσεις μέτρο σύγκρισης.

 5. Δοκίμαζε με παρέα

Προσπάθησε να μην δοκιμάζεις μόνος σου. Συζητήστε τις εντυπώσεις σας από τα κρασιά που δοκιμάσατε. Άκου τι έχουν να πουν. Σίγουρα κάποιος θα έχει μυρίσει κάτι που δεν έπιασες. Με αυτό τον τρόπο θα βελτιωθείς πολύ πιο γρήγορα και πολύ πιο αποτελεσματικά. Άσε που τα κρασιά δεν φτιάχτηκαν για να τα πίνουμε μόνοι μας…

6. Φτιάξε ένα μικρό budget

Προσπάθησε να καθορίσεις ένα ποσό, όσο μικρό ή μεγάλο κι αν είναι, για να βελτιώσεις την ικανότητά σου στο winetasting. Υπάρχουν χιλιάδες ποικιλίες εκεί έξω και ακόμη περισσότερα κρασιά που αξίζει να δοκιμάσεις. Μοίρασε το budget σου ανάμεσα σε εκδηλώσεις γευσιγνωσίας, στην παρακολούθηση εκθέσεων κρασιού και την αγορά κρασιών για δοκιμή. Αν θέλεις μπορούμε να σε βοηθήσουμε να επιλέξεις κρασιά που αξίζει να δοκιμάσεις ενώ στις εκδηλώσεις και τις γευσιγνωσίες μας όλο και κάτι καινούριο θα μάθεις.

Πηγή: https://www.botilia.gr/el-gr/blog/botilia-blog/1485